Ny prognos: bästa bilåret någonsin!

prognossep15Bild1
Nu revideras prognosen och därmed ser 2015 ut att bli det bästa bilåret någonsin. Bakgrunden till höjningen av personbilsprognosen är den mycket starka utvecklingen av både nyregistreringar och orderingång. Registreringarna har ökat 20 månader i rad och hittills i år har uppgången varit drygt elva procent jämfört med ett redan starkt fjolår.

Det rekordstora nybilsintresset har flera orsaker. Låga räntor och en stabil arbetsmarknad utgör en bra grund, men demografiska faktorer spelar också roll – allt fler får körkort och tillgång till bil. Intresset för snålare, miljövänligare och säkrare bilar växer.

– Vi ser att vissa grupper ökar starkt, till exempel äldre kvinnor, som i många fall för första gången köper en egen ny bil. En annan faktor som driver på marknaden är det sug efter begagnade bilar som uppstår när många nya svenskar börjar etablera sig, skaffar körkort och får inkomster. Sverige har idag en betydligt större befolkning än rekordåret 1988 och årets försäljningssiffror är därför inte extrema. Den växande bilismen är något samhället bör planera för, säger BIL Swedens VD Bertil Moldén.

– Den ökade nybilsförsäljningen är bra för tillväxt och jobb. I bilhandel och verkstäder arbetar cirka 40 000 personer och det behövs ytterligare 5000 de närmaste tre åren. Fordonsindustrin sysselsätter hela 135 000 personer i Sverige. Att få fler motiverade ungdomar som vill satsa på den högteknologiska industrin är den kanske största utmaningen inför framtiden om vi ska fortsätta vara konkurrenskraftiga i Sverige, fortsätter Bertil Moldén.

Läs mer här!