Med förbränningsmotor in framtiden

Framtidens bilar kan mycket väl vara bensindrivna, konstaterade en krönika Wall Street Journal nyligen. Snarare än att domineras av de autopilotstyrda elbilarna som brukar synas i science fiction kommer vägarna även decennier från nu fortfarande trafikeras av de allt bränsleeffektivare och miljövänligare förbränningsmotorerna, tror tidningen. De hänvisar bland annat till siffror från U.S. Energy Information Administration, som förutspår att bensin- och dieseldrivna bilar fortfarande kommer stå för runt 95 procent av den internationella marknaden år 2040.

Vännen i garaget tycks alltså hänga med ett bra tag till, om än i allt lättare, smidigare och effektivare form.

Till glädje för många – för visst är det någonting speciellt med kolvmotorn. Fråga bara Per Gillbrand, den välkände motoringenjören som efter många aktiva år i branschen fortfarande är djupt engagerad i motorns historia och framtid – och som till och med har haft en välljudande motorshow i anrika Berwaldhallen i Stockholm! Hur det lät kan du höra i filmklippet nedan.