En julhälsning till alla bilvänner!

tomtebil2

Inför helgerna är kollektivtrafiken fullbokad och lagom till dess att juleljusen tänds slutar den helt att gå på många håll i landet. Inte konstigt, chaufförer och konduktörer vill också ha helgfrid, men hur ska man då hinna mellan julfirandena?

Jo, med bilen förstås. Gott om plats för både familj, granar och klappar, och varmt och gott från dörr till dörr.

Oavsett om vi får nöjet att susa fram över vintervita vidder eller om det är mer gråslask som bjuds är det bilen som gör att vi kommer fram varma, trygga och när vi vill. Precis som i vardagen är det en förutsättning för att få arbete, fritid och familj att gå ihop, speciellt om man bor utanför storstadsregionerna.

Bilen ger också fler människor ett jobb att ta sig till.
Fordonsindustrin och dess underleverantörer sysselsätter 120 000 personer i Sverige – och därutöver tillkommer alla de som får jobb i till exempel handel och servicesektorn kring fordonsföretagen och dess anställda. Att fordonsindustrin är spridd över landet bidrar till att hela Sverige kan leva.

Dessutom bidrar fordonsindustrin till den svenska ekonomin som helhet.
Vi väntar fortfarande in december månads försäljningssiffror men allt tyder på att 2014 blir det sjätte bästa bilåret någonsin, med ökad personbilsregistrering månad på månad.

Extra glädjande siffror eftersom nya bilar är miljövänligare. Mellan
2005 och 2012 har medelutsläppen från nya bilar sänkts med hela 30 procent. Sverige är, tillsammans med Nederländerna, bäst i världen på att minska utsläppen från nya bilar.

Så njut lite extra av friheten bilen ger i jul, och ge kanske fyrhjuliga familjemedlemmen en julklapp den med? Det är den väl värd, den trygga vännen i garaget.

Jessica Alenius, BIL Sweden

Charlie Magnusson, Modebranschens Riksförbund, MRF

Petter Nilsson, BIL Sweden