Dags att ge bilen en spa-behandling?

Många bilägare tycker att bilen är nästan som en familjemedlem, många bilister döper till och med sin bil till ett namn förutom modellbeteckningen. Och om man gillar bilen så mycket att man döpt den borde man också vilja att den ska ha det bra. Då gäller det att vårda sin bil, hålla den ren och fräsch, och serva enligt tillverkarnas rekommendationer. Både för trivsel och värde.

En av de stora kedjorna har just nu reklam för “spa” för bilen. När vi var ute och körde och såg reklamskylten frågade yngsta dottern om vi kunde skaffa en stor handduk och jättestora gurkor till bilen. För det såg så mysigt ut. Och hon gillar bilen. Hon tycker den är en självklar del av familjen. Och vill att den ska vara fin och hålla länge.

I helgen är det stora biltvättarhelgen i stora delar av landet. Många anläggningar ger rabatt på tvätt och talar om fördelen med att tvätta på en plats med reningsanläggning. Antingen själv eller låta en maskin göra jobbet. Totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. 20 miljoner av dessa tvättar sker på gatan (uppgift från Stiftelsen Håll Sverige Rent). Detta innebär att betydande mängder svårnedbrytbara ämnen, både smuts från bilen och kemikalier för att göra den ren, når våra sjöar och vattendrag.

Solen väntas skina i stora delar av landet och många, inklusive mig, kommer i helgen att besöka en automattvätt eller gör-det-självtvätt. Genom att tvätta din bil i en tvättanläggning med oljeavskiljare och reningsverk kan du på enkelt sätt göra en insats för vår miljö.

Cecilia Tall är biträdande direktör på Svensk Bensinhandel

bilspa