Jag tackar körkortet för roliga jobb

De senaste tjugo åren har antalet unga med körkort stadigt minskat. Idag har bara 56,2 procent av 18-24-åringarna skaffat lappen. 1989 var det 76,5 procent. Den största anledningen är den höga kostnaden som inte är lätt att hosta upp innan man kommit in på arbetsmarknaden. Det paradoxala i det är att det är betydligt lättare att som ung få anställning om man har körkort.

Jag hade mitt körkort i handen när jag var 18 år och 3 månader. I den småstad jag är uppväxt var det faktiskt en aning sent. Helst skulle det vara på 18-årsdagen. På varje jobb jag haft sedan dess har det varit nödvändigt att ha körkort. Det har också gjort att jag fått roligare arbetsuppgifter än jag annars skulle haft.

  • Jag var både stolt och glad när jag som 22-åring fick i uppdrag att köra storkundens lyxiga Mercedes tvärs över landet för att lämna den på Arlanda.
  • Utan körkort hade jag inte fått åka till Kenya och arbeta som fritidsledare när jag var 24 år. Att ratta Toyota Hilux på dåliga vägar i storstaden Nairobi mitt i natten för att hämta mina tonåringar efter deras biobesök var en surrealistisk och spännande upplevelse. Några safari-turer genom nationalparkerna med elefanter och lejon blev det förstås också.
  • När jag pluggade på högskolan fick jag sommarjobb på Posten. Jag behövde inte svettas i trappor utan fick, tack vare mitt körkort, jobba som lantbrevbärare. Jag körde omkring på landsbygden med radion på, fönstren nere och sommarvinden fläktande…
  • Mitt nuvarande arbete på MHF, en trafiksäkerhetsorganisation, har förstås också inneburit en hel del bilkörning. Jag har för tidningen Motorförarens räkning fått provköra nya bilar av alla de slag. På sistone har jag även blivit motorjournalist och åkt på provkörningsresor till bland annat Spanien, Italien och Tyskland.

Jag har nästan alltid haft tillgång till bil men det dröjde länge innan jag förfogade över en egen. Det var först när jag träffade min man som vi investerade i en begagnad vit Toyota Avensis, som vi fortfarande har kvar. Tack vare den finns friheten att resa iväg när vi vill, vart vi vill. Och den känslan är värd mycket.

Jag vill verkligen rekommendera alla att ta körkort tidigt och snarast. Det gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och ger större valmöjligheter. Körkortet kan ta dig riktigt långt ut i världen.

Jag vill också uppmana beslutsfattare att se över detta med körkortstagandet. Hur kan vi underlätta för unga att ta körkort – sänka kostnaderna, minska byråkratin etc? Det borde finnas bra åtgärder som inte har negativ effekt på trafiksäkerheten. T.ex. bör kostnaden för en momssänkning kunna uppvägas av att de unga får en chans att komma ut i arbetslivet.

Helena Gottberg är kommunikationschef på MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund)