Bilen är en fantastisk möjlighet!

För några dagar sedan kom jag hem efter en härlig vecka i Idre. Resan från Stockholm och tillbaka gick i en bil fullastad med mig, hustru, barnbarn och all utrustning – från olika sorters skidor till extra underställ. Visst kan man komma till svenska fjällen med tåg och buss. Men för väldigt många är det bara en teoretisk möjlighet. För oss var bilen en nödvändighet och dessutom ett nöje. Fem timmars ostört prat samtidigt som man susar fram genom det svenska vinterlandskapet är ingen dålig början på en fjällvistelse!

Väl uppe i Idre bodde vi som så många andra i en fjällstuga några kilometer från backen. Visst ligger också en del hus i direkt anslutning till liftarna, men flertalet svenska skidanläggningar skulle inte överleva utan bilburna kunder. Utan bilen stannar liftarna!

Jag bor i Stockholms innerstad. Ibland uttalar sig politiker som om det är en onödig lyx för innerstadsbor att ha bil. Helst ska i alla fall deras bilar bort från gatorna. Och de som envisas med att ha bilen parkerad på gatan ska få betala dyrt för det. Men bilen är minst lika nödvändig för dem som bor innanför tullarna som för dem som bor utanför. Inte för att vi innerstadsbor gillar att åka runt med bil inne i city, utan för att bil ofta är den enda möjligheten att ta oss till platser utanför Stockholm.

Det blir allt vanligare i Stockholm att tränga undan biltrafik till förmån för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. I en del fall är det säkert nödvändigt för att vi alla ska få plats på Stockholms gator. Men inte sällan kan en ren fientlighet mot bilism anas när bilfiler plockas bort till förmån för cykelbanor och bredare trottoarer. Hur många stockholmare lider egentligen av den förskräckliga trängseln på trottoarerna? Och är inte problemet för cyklisterna snarare att cykelbanorna inte hänger samman än att de är för smala?

Jag ser gärna att staden planeras så att många människor kan komma in i city och röra sig där. Men den måste också planeras så att vi som bor inne i staden kan komma ut ur den med våra bilar, och dessutom ha någonstans att förvara dem när de inte används. Bilen är inte en onödig lyx. Den är inte heller ett nödvändigt ont. Den är en fantastisk möjlighet. Den gör att vi kan komma till platser vi annars inte skulle ha nått, och att vi kan få upplevelser vi annars hade blivit utan. Om det inte lät lite patetiskt skulle jag tacka bilen för en härlig vecka i Idre…

Dick Kling är ordförande i Skattebetalarnas Förening.