Bekymmersfri och bilfri… eller kanske körkortlös och arbetslös?

Allt färre ungdomar tar körkort. Trenden har pågått sedan 90-talet och har ännu inte brutits. De allra flesta tar dock körkort fortfarande, men många är inte längre ”ungdomar” då. När man har pluggat klart och/eller bildar familj så känns betydelsen av körkortet i armarna när man släpar matkassar på bussar och pendeltåg, i förnedringen när man måste tacka nej till ett jobb som verkade klart, i snopenheten när man inser värdet av att kunna skjutsa barnen till fritidsaktiviteter, sjukhus och tandläkare eller helt enkelt någonstans ut på landet till helgen. Då tar man körkort, kosta vad det kosta vill.

Men så länge vi är unga så kan vi skjuta sådana ”bekymmer” åt sidan. Och ung vill man ju va! Att ungdomar inte tar körkort har länge betraktats i termer av livsstil – att resor och nöjen prioriteras av ungdomar som i allt högre grad bor i storstäder där de inte är beroende av bil. Det verkar till och med lite häftigt, modernt och attraktivt att vara så där ungdomlig, bekymmersfri, barnfri, bilfri, utsläppsfri… och körkortslös.

Men det kanske inte alltid är sådär häftigt att vara ung. Det kanske inte alltid är ett aktivt val att sakna körkort, inte heller leder det med automatik till en fri, aktiv, intressant, miljövänlig och ungdomlig livsstil. Vid närmare granskning förändras faktiskt bilden och saken blir mer brännande. Ungdomar utan körkort är kraftigt överrepresenterade bland de arbetslösa i samma ålder. Körkort B är samtidigt den mest efterfrågade formella kompetensen på arbetsmarknaden efter ”yrkesspecifik kompetens” när det gäller jobbkategorier som inte kräver högre examen, vilket domineras av serviceyrken, helt enkelt de jobb som kan ge en ung människa ett jobb här och nu.

Vad körkortet ger oss, unga som gamla, är möjligheter. Möjligheter att tjäna egna pengar, att själv vara mobil, att leva ett gott familjeliv och att hjälpa andra att nå sina destinationer.

Naturligtvis har vi kvar möjligheten att alltid cykla till jobbet om vi vill det. Men den där sköna fria livsstilen och det där jobbet – som lagerarbetare, djurskötare, it-konsult, traumakirurg, kaffesäljare, vvs-montör eller vd för en webbyrå – kräver likafullt det där kortet.