Körkortet – är det viktigt eller viktigt?

Vilken lycklig dag det var, dagen då jag fick körkort! Jag var vuxen på riktigt. Att sätta sig i en bil och köra iväg alldeles ensam var både otäckt och spännande, men framför allt en alldeles obeskrivlig känsla av gränslös frihet. Den känslan finns fortfarande kvar efter flera decennier.

Just 18 år fyllda klarade jag teoriprovet med glans men blev kuggad på uppkörningen. Skrik och panik! Jag som älskar bilar och hade jobbat på bilverkstad och allting. Tror min uppkörningsinspektör hade en dålig dag, han tyckte jag tittade för lite i backspegeln. Det tyckte inte jag. Dessutom hade jag ju varit där, jag visste ju hur det såg ut bakom mig. Hallå, jag var ju där alldeles nyss!

Om man bor på landet är bilen verkligen helt livsnödvändig. Har man tur går det en buss tre, kanske till och med fyra gånger om dagen, men det är inte särskilt flexibelt att åka buss om man måste gå långt för att komma till busshållplatsen. Dessutom gå förmodligen sista bussen vid 6-tiden. Bio – det kan man fetglömma.

Körkortet är viktigt i en småstad och än viktigare på landet. Förutom buss(o)turlistan så har man andra aspekter som avstånd, umgänge och prestige att ta hänsyn till. Bilen får helt andra funktioner än i stan. Dessutom kan man gissa att det är vanligare att bilar på landsbygden har namn än i storstan. Undrar hur många bilar som kallas gamla Bettan…

På landet spenderar man kanske mer tid i bilen men man har definitivt mindre problem med den, inga p-böter eller städdagar. Man blir heller inte inplogad i rännstenen på vintern och man behöver inte köra runt i timmar för att hitta p-plats. Inga onödiga avgaser för att man sitter i massa köer.

Debatten om höjd körkortsålder har varit livlig den senaste tiden. Anledningen är en vetenskaplig rapport om olyckor och åldrar. Här måste jag erkänna att som nybliven, 18-årig körkortsinnehavare körde jag rätt fort, pjäxan i pannrummet hela tiden, typ. Men när det gäller politisk enighet har vi väl sällan skådat sådan samstämmighet bland de politiska partierna. Nej, inte höjd körkortsålder det skulle framför allt försämra ungas konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Jag kan bara konstatera att för mig som lantis var att få körkortet definitivt ett livsförändrande ögonblick.