Framtiden är ljus – men glöm inte nuet.

Utsläppsfria bilar? De finns ju! De är verkliga och rullar här och där just nu. Med drivlinor som använder lite eller ingen fossil energi, med väsentligt mindre buller och inga avgaser! Laddhybrider kommer i allt större antal i Sverige med början detta år och en lovande prognos för 2013. Framtiden gör entré. Annars är kanske vätgasbilar med elmotordrift den mest spännande alternativa tekniken just nu. De släpper ut lite vattenånga från bränslecellerna. Läste just att Köpenhamns stad har köpt in femton sådana bilar. Vätgas kan lagra mycket energi i en liten volym, vilket ger lång räckvidd åt fordonen. Gasen kan framställas med hjälp av exempelvis solenergi som man på så vis lagrar ”for a rainy day”, så att säga. Tillsammans med ny teknik för självkörande bilar och digital kommunikation mellan fordon för optimala trafikflöden så kommer regeringens alla satsningar på gnisslande gamla järnvägar att te sig helt överflödiga när de väl står klara år 2050. Alla kommer att njuta av sin egen förarlösa elmotordrivna taxi som kan ta dig genom ett kvarter eller över en kontinent med en knapptryckning – allt medan du själv njuter av den inre resan, eller den yttre, vilket du vill. Självklart får du själv köra när du är pigg på det.

Finns det inga problem då? Jodå absolut. Cirka en miljard bilar som drivs med fossilt bränsle rullar snart på jorden. Kommer att dröja länge innan de är utbytta. Bäst att leva här och nu. Så om du träffar en granne som är mallig för sin nya laddhybrid för drygt en halv miljon kronor – gå fram till henne eller honom och säg: ”tack för att du bidrar till en bättre värld!”. Du själv har i alla fall garanterat bidragit till kvarterets morgonhumör!