I baksätet en varm sommardag

I Sverige så kör vi bil. Vi kör ofta och vi kör långt. Vi använder bilen för att ta oss till jobbet och för att åka på semester. Mer än hälften av svenskarna använder bilen för att göra längre resor, såsom semesterresor, varje år. Jag är en av dem. Jag och min familj ska ta bilen 90 mil norrut och tillbaka igen, för att därefter ta bilen söderut, cirka 60 mil, och hem igen. Det blir totalt ca 300 mil. Varför tar vi inte tåget eller flyget? Svaret på den frågan är flexibilitet. Med bilen som färdmedel får vi bestämma när och vart vi vill åka. Även när och hur ofta vi vill stanna. Med två barn i baksätet och bagaget fullt med packning så är bilen inte bara färdmedlet, det är även vårt mobila hem med kläder, skor, resesäng, vagn och de populäraste leksakerna.

När jag var barn gjorde jag och mina föräldrar i stort sett lika många mil i bil per sommar. Med boende i sydligaste Sverige och stuga i nordligaste skärgården, blev det många timmar i baksätet. På den tiden fanns det ingen luftkonditionering så vid varma dagar satt eller låg jag nere på golvet bakom passagerarstolen för där var det, som jag minns det, lite svalare. Min äldre syster fick då till hennes stora lycka hela baksätet för sig själv. Säkerheten tänkte vi inte så mycket på. Säkerhetsbältet hade liksom ingen betydelse om man satt i baksätet, det var som en frizon där inget kunde hända. Användandet av säkerhetsbälten i personbilar blev obligatoriskt i framsätet 1975 medan i baksätet först 1986, dvs ca 10 år senare! Som tur är har vi inte samma syn på säkerheten idag.

När det gäller fordonssäkerheten har den tekniska utvecklingen de senaste åren varit imponerande. Krocksäkerheten har förbättrats oerhört genom att man helt enkelt har byggt säkrare bilar (antisladdsystem, ABS-bromsar etc.) i kombination med säkerhetsbälten, bältessträckare och krockkuddar. Detta har minskat risken att få en dödande skada med 90 procent om man jämför de modernaste bilarna idag med en bil från tidigt 80-tal.

Idag är det en självklarhet att alla ska använda säkerhetsbälten. Även om det förr var svalare att sitta på golvet bakom passagerarstolen så finns det inget skäl att göra så idag en varm sommardag i en modern bil – det är bara att reglerera AC:en :). I sommar blir det familjen och bilen och förhoppningsvis många varma och soliga dagar.